Go straight to content
<
<
<
Edingburgh-metoden, EPDS

Edingburgh-metoden, EPDS

RKBU Vest holder jevnlig kurs i Edinburgh-metoden til helsepersonell som jobber med gravide og barselkvinner.

Edinburgh-metoden er systematisk bruk av screeningsverktøyet Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) som er utviklet for å oppdage kvinner med depresjon i svangerskapet eller etter fødsel (barseldepresjon).

Tiltaket består av to deler der den første delen er utfylling av screeningsinstrumentet EPDS, etterfulgt av en samtale med helsesykepleier eller jordmor om utfyllingen. Den andre delen av tiltaket er oppfølgingssamtale/r med helsesykepleier om mors psykiske helse.

Fødselsdepresjon hos mødre har negative konsekvenser for tidlig mor-barn interaksjon og for den sosio-emosjonelle utviklingen til barn. Forekomsten av fødselsdepresjon blir ofte angitt å ligge mellom 10 og 15 %, og spedbarn med deprimerte mødre kan få reguleringsproblemer på atferdsmessige-, fysiologiske og biokjemiske områder. Det er derfor viktig å kartlegge depressive symptomer hos kvinner som er gravide eller nettopp har født.

Første del av kurset gir en gjennomgang på tilknytningsteori, psykisk helse i svangerskap og barseltid og en gjennomgang av selve kartleggingsverktøyet med søkelys på hvordan en skårer og om samtalen rundt mors psykiske helse. Andre del av kurset inneholder utvikling av kommunikasjonsferdigheter, den gode dialogen, bruk av støttesamtaler og oversikt og informasjon over tiltak for å hjelpe mor og for å kunne arbeide med samspill. Kursdagene inneholder rollespill og øvelser i tillegg til faglige diskusjoner.

Det anbefales at deltagerne leser om Edinburgh-metoden før opplæringen:

Se også omtale av Edinburgh-metoden på Ungsinn.no: https://ungsinn.no/post_tiltak_arkiv/kunnskapsoppsummering-og-klassifisering-av-tiltaket-edinburgh-metoden-epds-med-stottesamtaler/

Målgruppe

Kurset passer godt for deg som jobber i en kommune som bruker Edinburgh-metoden. Kurset er også godt egnet for ansatte i kommuner som har deltatt i opplæringsprogrammet Tidlig Inn og som vil ha ytterligere opplæring. Jordmødre, helsesykepleiere, psykologer og leger.