Claire Ghetti
Senior Researcher
- Bergen
clgh@norceresearch.no
Source:
Rune Rolvsjord, NORCE
Hva gjør vi
Prematurfødsel er ofte en uforutsett hendelse, som medfører ulike utfordringer for både barn og foreldre. Hverdagen på nyfødtintensiv kan være krevende, og mange foreldre opplever stress og bekymring. Premature barn trenger tid til å modnes og bli friske, og har mer subtile kommunikasjonssignaler enn andre nyfødte. Dette kan gi disse barna og foreldrene noen ekstra utfordringer når de skal bli kjent med hverandre og knytte bånd. I forskningsprosjektet LongSTEP (ledet av GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforskning) er hovedfokus på relasjonen mellom premature barn og deres foreldre, og hvordan denne viktige tidlige tilknytningen påvirkes av musikkterapi. Videre undersøker vi kort- og langtidseffektene av musikkterapi på premature nyfødtes utvikling, og hvordan musikkterapien påvirker foreldrenes psykiske helse.
Foreldre og barn deltar sammen i musikkterapi. Foreldre veiledes i hvordan de kan bruke sang og stemmebruk i samspill med barnet, for å hjelpe det til å regulere seg eller for å oppnå kontakt. Å lære seg å kjenne igjen og tilpasse seg barnets signaler er sentralt.
Hvorfor er dette viktig
Fra korttidsstudier er det kjent at musikkterapi har positiv effekt på barnets fysiologiske utvikling og modning, mens den samtidig reduserer angst- og stressnivået hos foreldrene. Men vi vet lite om langtidsvirkninger og effekten av musikkterapi når det tilbys over en lengre tidsperiode, utover tiden da familien er innlagt. Med LongSTEP ønsker vi å tette dette kunnskapshullet og undersøke om musikkterapi med vekt på aktiv foreldredeltakelse, tilbudt også etter utskrivelse vil bidra positivt til barnets utvikling og foreldrenes psykiske helse. Eller om musikkterapi over en lengre periode til og med forsterker effekten fra korttidsbehandlingen. Oppfølgingstiden i studien er på to år, dermed vil vi også kunne undersøke om en eventuell positiv effekt av musikkterapi er vedvarende.
Mål
Vårt mål er å inkludere totalt 250 premature barn og deres foreldre i prosjektet. Deltagere rekrutteres fra Norge (Haukeland Universitetssykehus, Akershus Universitetssykehus og Rikshospitalet), Polen, Israel, Argentina og Columbia.
Studien kommer på et gunstig tidspunkt: mens musikkterapi allerede er en del av behandlingstilbudet for premature barn i mange land, så er behandlingsformen fortsatt ganske ny i Norge. Vi håper at resultatet fra denne studien vil gi svar på hvordan musikkterapi kan implementeres på norske nyfødtintensivavdelinger og i oppfølging av premature, slik at musikkterapi kan gagne premature barn og deres foreldre på best mulig måte.
Claire Ghetti
Senior Researcher
- Bergen
clgh@norceresearch.no
Musikkterapi for premature barn og deres foreldre - hovedstudie (LongSTEP)
Active
07.06.18 - 01.04.26
Bergen
18.553.000 NOK