Gå rett til innhold
<
<
Forskning fra Bergen i ny stor internasjonal håndbok om mobbing

Forskning fra Bergen i ny stor internasjonal håndbok om mobbing

Aktuelt

Publisert: 22.06.2021
Oppdatert: 13.07.2022

Christina Hauge

Oppslagsverket vil bli brukt i forskning og arbeidet mot mobbing verden over. Forskerne Kyrre Breivik og Mona Solberg fra RKBU Vest og avdøde Dan Olweus bidrar med et kapittel om Olweusprogrammet.

Olweusprogrammet er et av verdens første program mot mobbing i skolen, og brukes i dag på skoler i mange land.

Minneord Dan Olweus

Verdens mest kjente antimobbeprogram

Forskerne Kyrre Breivik og Mona Solberg har vært sentrale i arbeidet med Olweusprogrammet og mobbeforskningen på Vestlandet.

I disse dager lanseres en ny stor håndbok om mobbing i to bind: The Wiley Blackwell Handbook of Bullying: A Comprehensive and International Review of Research and Intervention.

- The Wiley Blackwell Handbook of Bullying er et viktig referanseverktøy, ikke bare for forskere, men også for de som jobber med mobbing. Det er et oppslagsverk for feltet. Her har redaktørene invitert alle anerkjente mobbeforskere i verden til å bidra, sier medforfatter Kyrre Breivik.

Boken tar for seg alt fra definisjonen av mobbing, til mobbing i sport, seksuell trakassering, mobbing mot homofile, risikofaktorer, måling av mobbing samt arbeidet mot mobbing i ulike verdensdeler.

At forskningen fra RKBU Vest og Universitetet i Bergen er med, sier Breivik, er en fortsatt anerkjennelse av Olweusprogrammet. Breivik legger til at Olweusprogrammet har høy internasjonal status, og er et av de mobbeprogrammene som er forsket mest på.

- Olweusprogrammet er klassifisert på høyeste evidensnivå i Ungsinn, som er et tidsskrift som rangerer dokumentasjon av effekt på ulike tiltak for barn og unges psykisk helse, sier Breivik.

, RKBU-forskerne Mona Solberg og Kyrre Breivik har bidratt til en internasjonal håndbok om mobbing., My Post 2, ,

RKBU-forskerne Mona Solberg og Kyrre Breivik har bidratt til en internasjonal håndbok om mobbing.

Oppsving i USA

I dag finner du Olweusprogrammet i Litauen, Island, Sverige, Sveits og USA for å nevne noen land. Flere land har også egne mobbeprogram, men i USA, er det nå over 5000 skoler som har innført Olweusprogrammet.

Hvorfor har Olweusprogrammet blitt så utbredt i USA?

- Det er vanskelig å si, men Clemson University har gjort en veldig god jobb i å nå ut med programmet, og bidrar også i kapittelet vi har skrevet, sier Breivik.

Er det noen forskjeller på Norge og USA når det kommer til mobbing?

- Det er mye mer mobbing i USA enn i Norge, men det gjelder de fleste land vi sammenligner med Norge. Også de andre nordiske landene ligger relativt lavt på mobbing.

Ønsker flere skoler i Norge med

I Norge er det rundt 100 skoler som jobber med Olweusprogrammet.

- Vi videreutvikler programmet hele tiden, og ønsker så klart enda flere skoler med. En rekke evalueringsstudier i Norge har vist at programmet reduserer mobbing, så vi vet at det virker, sier Breivik.

For både Breivik og Solberg er det en viktig hjertesak at arbeidet mot mobbing krever grundig og systematisk arbeid over tid.

- Det er ikke nok å leie inn foredragsholdere eller å arrangere noen få temadager i arbeidet mot mobbing. Det er det systematiske arbeidet over tid som hjelper mot mobbing.

Dan Olweus, Susan P Limber, Jane Riese, Jan Urbanski, Mona Solberg, Kyrre Breivik er alle forfattere på kapitlet i The Wiley Blackwell Handbook of Bullying: “The Olweus Bullying Prevention Program (OBPP): Development and Consolidation.”