Gå rett til innhold
Aktuelt

Publisert: 17.12.2024
Oppdatert: 17.12.2024

Christina Hauge

På regional nettverkssamling før jul vendte teamene blikket innover. Samarbeid og trygghet i teamene er essensielt.

Det forteller Gro Sydnes Fjellheim fra RKBU Vest som sammen med RVTS Vest og KORUS jobber med implementering av FACT ung i Vestland og Rogaland.

Tverrfaglig teamtilnærming

FACT ung-team er oppsøkende team for unge som har sammensatte hjelpebehov. Oppfølgingen skjer der ungdommen bor eller oppholder seg, og på ungdommens premisser.

Les mer om Fact ung på NAPHA sine temasider.

Teamene består av spesialister med ulike bakgrunner, som psykologer, sykepleiere og barnevernspedagoger, samt brukerspesialister som bidrar med viktig erfaringskompetanse. Teamene som jobber med FACT ung befinner seg ofte i en etableringsfase, der muligheten til å møtes fysisk og utveksle erfaringer er avgjørende.

– Teamene hjelper ungdommer som andre systemer ikke har klart å nå frem til. Dette er en kompleks og utfordrende jobb som krever både juridiske og praktiske løsninger, sier Fjellheim.

Christina Hauge, IMPLEMENTERER: Det er RKBU Vest, RVTS Vest og KORUS som står for implementering av Fact ung i Vestland og Rogaland. Her er implementeringsteamet. Fra venstre: Randi Mossefinn, Randi Abrahamsen, Karen Aasheim, Siv Skotheim og Gro Fjellheim, IMG 1149, ,

Kilde:
Christina Hauge

IMPLEMENTERER: Det er RKBU Vest, RVTS Vest og KORUS som står for implementering av Fact ung i Vestland og Rogaland. Her er implementeringsteamet. Fra venstre: Randi Mossefinn, Randi Abrahamsen, Karen Aasheim, Siv Skotheim og Gro Fjellheim

Teamene ønsker i stor grad å drøfte utfordringene sine, og høre hvordan ulike team har løst disse.

Gro Sydnes Fjellheim

Et rom for teamet

Det var rundt 30 deltakere fra 4 Fact ung-team i Vestland og Rogaland på den regionale nettverkssamlingen, hvor teamene fikk anledning til å vende blikket innover på selve teamet. Fagleder Åse Knudsen Vatne fra Fact ung Sandnes var blant deltakerne.

– Hverdagen i FACT ung Sandnes er hektisk, med fokus på ungdommer med komplekse utfordringer. Samlingen ga et sjeldent pusterom for å rette oppmerksomheten mot teamet som helhet. Det handlet ikke bare om arbeidet vi gjør med ungdommene, men også om oss som team, forteller Vatne.

Christina Hauge, ROGALAND: Fact ung Sandnes på plass. Fra venstre: Åse Knudsen Vatne (fagleder), Teia Sand (brukerspesialist), Kristine Lindland (BUP) og Birte Tjelhovd (familieterapeut)., IMG 1158, ,

Kilde:
Christina Hauge

ROGALAND: Fact ung Sandnes på plass. Fra venstre: Åse Knudsen Vatne (fagleder), Teia Sand (brukerspesialist), Kristine Lindland (BUP) og Birte Tjelhovd (familieterapeut).

Tar regi når familiene er utslitte

Arbeidet i FACT Ung innebærer å bygge broer mellom ulike instanser og mennesker. Vatne understreker hvor viktig det er å være ydmyk overfor andres roller og kompetanse.

– Vi må snakke sammen og skape en felles forståelse for å finne veien videre. Kompleksiteten i sakene betyr ofte at familiene er utslitt, og det er avgjørende at vi koordinerer og tar ansvar, sier hun.

, , IMG 1124, ,

Effekten må ses i et langtidsperspektiv. Selv om utfordringene kan være komplekse, er de positive effektene tydelige. Mange team rapporterer at de har klart å redusere behovet for sykehusinnleggelser og barnevernsplasseringer ved å gi ungdom tett og tilpasset oppfølging

Gro Sydnes Fjellheim

Små seire gir stor motivasjon

Vatne legger vekt på viktigheten av å anerkjenne små fremskritt.

– Vi heier på de bittesmå stegene i riktig retning. Det kan være en ungdom som møter opp på skolen, eller en familie som finner tilbake til en bedre kommunikasjon. Små endringer gir ofte store resultater, sier hun.

Hun beskriver en sak der teamet hjalp en ungdom med rusproblemer å bygge opp relasjonen til familien. Gjennom målrettet arbeid klarte familien å endre fokuset fra konflikt til samarbeid.

– Noen ungdommer ønsker bare å bli sett og møtt med varme. Det kan være så enkelt som å si ‘Hei, hvordan har dagen din vært?’. Små handlinger kan ha stor betydning, forteller Vatne.

– Effekten må ses i et langtidsperspektiv. Selv om utfordringene kan være komplekse, er de positive effektene tydelige. Mange team rapporterer at de har klart å redusere behovet for sykehusinnleggelser og barnevernsplasseringer ved å gi ungdom tett og tilpasset oppfølging, forteller Fjellheim.

Støtte i en krevende hverdag

FACT Ung Sandnes tar med seg ny energi og verdifulle læringer fra samlingen, klare til å fortsette det viktige arbeidet med å hjelpe ungdom og familier i komplekse livssituasjoner.

– Som det eneste FACT Ung-teamet i Rogaland, er det sjeldent teamet møter andre som jobber med lignende oppgaver. Nettverkssamlingen ga muligheten til å dele erfaringer og utfordringer.

Planen videre er ny nettverkssamling til neste år.

– Teamene ønsker i stor grad å drøfte utfordringene sine, og høre hvordan ulike team har løst disse, sier Fjellheim.

, , IMG 1143, ,

Christina Hauge, DAG 2: Fact ung Sandnes i gruppearbeid, IMG 1208, ,

Kilde:
Christina Hauge

DAG 2: Fact ung Sandnes i gruppearbeid

Christina Hauge, PUSTEROM: Hverdagen er hektisk for Fact ung-team., IMG 1198, ,

Kilde:
Christina Hauge

PUSTEROM: Hverdagen er hektisk for Fact ung-team.