Unge ønsker å ta del i samtalen om sin digitale hverdag og psykiske helse
Unge tok styringen under konferansen "Some og Psyken", der temaet var sosiale mediers påvirkning på psykisk helse.
Hvordan blir unges psykiske helse påvirket av livet de lever på sosiale medier? Har vi som voksne nok kunnskap om sosiale medier til å legge til rette for at unge skal ta bevisste valg om bruk av sosiale medier? Finnes det også noen fordeler med unges bruk av sosiale medier? Og kanskje må vi som ikke er født inn i den digitale alderen endre våre oppfatninger og holdninger?
Disse, og flere spørsmål var tema da vi viet en hel dag til å forstå sosiale mediers påvirkning på unges psykiske helse sammen med Statsforvalteren i Rogaland sitt ungdomspanel. Et tydelig signal om at unge selv ønsker å ta del i samtalen om sin egen digitale hverdag.
Dagen startet med en sterk appell fra en av ungdommene som beskrev hvordan mange unge føler manglende kontroll over eget liv i møte med krav, skjermbruk og søvnutfordringer. Hun påpekte at i en hverdag der mobilen aldri blir lagt fra seg, må vi som samfunn lære både barn og voksne å håndtere skjermtid bedre.
Forskerne Niamh Ni Bhroin og Jens Christoffer Skogen fra henholdsvis Universitetet i Agder og Folkehelseinstituttet som begge har sittet i Skjermbrukutvalget utfordret myter om at all skjermbruk er skadelig. Sosiale medier kan være både positivt og negativt. Det kan gi sosial støtte og identitetsutvikling, men samtidig føre til sammenligning og ekskludering. De snakket også om at det er viktig å fokusere på hvilket type innhold man ser på, og ikke kun skjermtiden i seg selv.
Det som handler om identitetsutvikling og sosial støtte ble videre et tema da John Magnus Ragnhildson Dahl
fra Universitetet i Bergen delte historier fra sitt arbeid blant tenåringsgutter med migrasjonsbakgrunn og skeive ungdommer. Han beskrev hvordan smarttelefonen gir tilgang til "det tredje rommet", et sted der ungdom kan utforske identitet og fellesskap utenfor sin fysiske hverdag. For noen kan internett oppleves som tryggere enn den virkelige verden, spesielt for minoriteter.
Konferansen ble avsluttet med en paneldebatt der ungdommene selv tok ordet, i tillegg til å lede dagen som konferansierer.
Takk til alle som deltok!