Leder Tjenesteutvikling, RKBU Vest
- Bergen
sihe@norceresearch.no
+47 56 10 72 41
+47 411 05 101
Observasjon og tilknytning – med trygghetssirkelen som tilnærming og verktøy
Trygghetssirkelen brukes for å observere og tolke barns atferd, behov og følelsesmessige reaksjoner. På kurset vil du lære hvordan du kan observere og tolke barns reaksjoner i samspill ut fra kunnskap fra tilknytningsfeltet, utviklingspsykologi og hjerneforskning.
Kurset går over to dager og tilbyr en psykoedukativ grunnopplæring med søkelys på tilknytning og observasjon av samspill når barns atferd og følelsesmessige reaksjoner kan være utfordrende å forstå. Dette kan skape forvirring og usikkerhet i hvordan man skal forstå barnet og dets behov. Gjennom kurset vil vi trene på å kjenne igjen de ulike tilknytningsmønstrene. Vi vil også ha søkelys på strategier basert på tilknytning som kan bidra til å forme barnets atferd og samhandlingsmønster i positiv retning.
RKBU Vest setter opp dette kurset en gang i året og kurset går over to dager.
Første del av kurset vil gi en introduksjon og grundig innføring i tilknytning og observasjon med utgangspunkt i trygghetssirkelen. Deltagerne vil få se et utvalg av videoopptak av barns samhandlingsmønstre (både lav- og høyrisiko).
Andre del av kurset øver en på observasjon og tolkninger av samspill og tilknytningskvalitet ved hjelp av diskusjoner og gruppearbeid, med utgangspunkt i filmer med ulike utfordringer i samspillet.
NB: Dette kurset kvalifiserer også til deltakelse på opplæring i å holde foreldreveiledningskurset; «Vær med meg»- følelsestrening» som retter seg mot småbarnsforeldre 0-6 år der målet er å øke foreldres sensitivitet og nysgjerrighet i samspill med barnet.