Gå rett til innhold
<
<
RKBU-forsker i Skjermbrukutvalget

RKBU-forsker i Skjermbrukutvalget

Aktuelt

Publisert: 20.09.2023
Oppdatert: 20.09.2023

RKBU-forsker og UiB-professor Mari Hysing er blant medlemmene i det regjeringsoppnevnte Skjermbrukutvalget.

Før sommeren oppnevnte Regjeringen et Skjermbrukutvalg som skal gi et bedre kunnskapsgrunnlag om hvordan barn og unges skjermbruk i barnehage, skole og fritid påvirker helse, livskvalitet, læring og oppvekst.

– 9 av 10 tiåringer har en smarttelefon, og over 70 prosent av ungdomsskoleelevene bruker nå minst tre timer foran skjermen hver dag. Vi vil be utvalget se på hvordan det påvirker konsentrasjonsevnen, søvnkvaliteten, den psykiske helsen og læringen til ungene våre. Vi trenger kunnskap om dette for å finne en god balanse mellom det digitale og analoge. Barna våre skal fortsatt lære å skrive både for hånd og på tastatur. De skal lese trykte bøker og lære å bruke digitale ressurser på en trygg og god måte, sa kunnskapsminister Tonje Brenna.

Blant medlemmene er Mari Hysing som i tillegg til å være tilknyttet RKBU Vest og Barn i Bergen, er professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Hysing har forsket mye på søvn hos barn og unge. Vi tok en prat med henne for å høre hvordan det er å være medlem i Skjermbrukutvalget.

Hvilke tanker har du om å sitte i Skjermbrukutvalget?

- Det er en fin mulighet for å fordype seg i en interessant og aktuell problemsstilling over tid. Her er det også mye nytt å lære for meg!

Du forsker mye på søvn, hvordan vil du bruke din bakgrunn i utvalget?

- Dette er en av flere områder vi skal diskutere i forhold til skjerm, og så vil også andre områder jeg forsker på som f.eks psykisk helse og utvikling mer generelt også komme til nytte.

Hva gleder du deg til?

- Det er nok å tilbringe tid med hyggelige og dyktige personer over tid, og å lære mer om noe som angår oss alle.

Hva vet vi om skjermbruk og søvn?

- Det er en del kunnskap om sammenhengen mellom skjermbruk og søvn, men sammenhengene er komplekse. Skjerm kan f.eks både være en risikofaktor for søvnvansker, men skjermbruk er også ofte et resultat av at barn og unge strever med søvnen. Så er sammenhengen ulik på forskjellige utviklingstrinn og for ulike typer skjermaktivitet. Detaljene får vi ta mot slutten av prosessen!

Les mer om Skjermbrukutvalget og deres mandat her.

Fotograf Christina Hauge, SØVN: Mari Hysing sitter i Skjermbrukutvalget som til neste år skal levere sine endelige anbefalinger til Kunnskapsdepartementet., Mari Hysing2, ,

Kilde:
Fotograf Christina Hauge

SØVN: Mari Hysing sitter i Skjermbrukutvalget som til neste år skal levere sine endelige anbefalinger til Kunnskapsdepartementet.