Sammen mot mobbing
Sammen mot mobbing er et tiltaksprogram for å forebygge og håndtere mobbing blant barnehagebarn med fokus på voksenrollen, barnehagemiljøet, barns medvirkning og foreldresamarbeid.
Tilstedeværende og konsekvente voksne bygger et trygt og godt barnehagemiljø sammen med barna
Mobbing kan ødelegge liv. Vi vet at mobbing begynner allerede i barnehagealderen. Gjennom økt fokus på mobbing og andre negative handlinger i barnehagen vil en kunne redusere antall barn som blir utsatt for og som utsetter andre for mobbing. En slik tidlig innsats reduserer faren for at negative handlingsmønster får sette seg i tidlig barndom, og forebygger utenforskap senere i livet.
Et tiltaksprogram for å forebygge og håndtere mobbing blant barnehagebarn, med fokus på:
- Voksenrollen
- Barnehagemiljøet
- Barns medvirkning
- Foreldresamarbeid
Målet er at alle barn skal ha det trygt og godt. Vi ønsker å redusere negative handlinger, og øke positive handlinger mellom barna.
Tiltaksprogrammet Sammen mot mobbing bygger på Be-Prox som er utviklet av professor Francoise D. Alsaker ved Universitetet i Bern i Sveits. Tiltaksprogrammet er prøvd ut i barnehager i Sveits. Der fungerte det godt og førte til reduksjon i antall barnehagebarn som ble utsatt for mobbing.
I Norge er Be-Prox oversatt, justert og pilotert for norske forhold (lenke til Askøy-prosjektet?), tiltaket er også tilpasset de nye lovkravene i Barnehageloven (§§ 41-43). Tilbakemeldingene fra piloten har i all hovedsak vært positive.
I samarbeid mellom RKBU-Vest, RKBU-Nord, Bjørnafjorden kommune og Narvik kommune gjennomføres nå en stor evaluering av Sammen mot mobbing i 38 barnehager.
Sammen mot mobbing har en «train-the-trainer» modell, der fagpersoner i kommunene gjennom en instruktøropplæring får opplæring i tiltaket og hvordan dette kan videreføres i kommunens barnehager. Instruktørene lokalt har ansvar for opplæringen i barnehagene under veiledning fra rådgivere ved RKBU Vest/Nord.
Tema i Sammen mot mobbing – tiltaket er fordelt i 6 moduler. Opplæringen gjennomføres i planleggingsdager (modul 1 og 2) og i personalmøter (modul 4-6) over ett barnehageår. Det er også for- og etter-møter med barnehagens lederteam for å sikre god implementering av tiltaket i barnehagen.
Viktige prinsipper i opplæringen er:
- Hele personalet får opplæring samtidig
- Fokus på erfaringsdeling og ferdighetstrening
- Fleksibel tilpasning til den enkelte barnehage
Sammen mot mobbing sine 6 moduler:
- 1. Å forstå det - Kunnskap for felles holdninger og verdier i personalet
- 2. Å se det - Observere hvem som er med hvem i barnegruppen
- 3. Å snakke om det - Snakke om negative og positive handlinger med barna
- 4. Å lage avtale - Lage avtale med barna om felles regler
- 5. Å handle - Tilstedeværende og konsekvente voksne følger opp
- 6. Å utvikle sosial kompetanse - Fremme utvikling av moralske normer og hente frem positive ressurser
Opptak for Nå de små konferansen:
Lær litt om hvordan Sammen mot mobbing tiltaket kan implementeres i din kommune:
Alle Sammen mot mobbing-barnehager får tilgang til ressurser i vår opplæringsportal (krever innlogging).
- Undervisningsmateriell og verktøy
- Bildemateriell
- Håndbok
- Kvalitetsystem for å sikre videreføring av Sammen mot mobbing-tiltaket i tråd med lovverket
Ta kontakt med Sammen mot mobbing-gruppen ved RKBU-Vest om du/dere er interessert i å innføre Sammen mot mobbing i din kommune/barnehage.
Det er gratis – men det krever at utvalgte fagpersoner i kommunen kan sette av tid til å gjennomføre instruktøropplæring (3+2+1 dager over ett barnehageår), og at barnehagene har anledning til å sette av tid og ressurser til å gjennomføre opplæringen i sine barnehager. Tilbakemeldingene fra barnehagene er jo at tiltaket i liten grad er ressurskrevende etter at opplæringen er gjennomført og at tiltakene som er beskrevet i Sammen mot mobbing enkelt lar seg implementeres innenfor barnehagens årshjul.
Har du spørsmål? Ta kontakt!
Seniorrådgiver RKBU Vest
- Bergen
ansk@norceresearch.no
+47 56 10 72 77
Rådgiver RKBU Vest
- Bergen
mhaa@norceresearch.no
+47 56 10 73 08
Forsker I
- Bergen
inkv@norceresearch.no
+47 56 10 72 53
Rådgiver RKBU Vest
- Bergen
liso@norceresearch.no
+47 56 10 72 79